lauantai 21. heinäkuuta 2012

Pientä remppaa ja pihalla puuhastelua


Kesäloma meni ulkona touhutessa. Ensin uusittiin etupihan sisääntulo. Kaivettiin alkuperäiset ja roudan vinksauttamat betonilaattajärkäleet ylös, uusittiin routaeristys, asennettiin uudet betonilaatat ja nikkaroitiin syvennyksenkokoinen ralli painekyllästetystä puusta.


Olin aikanaan rakentanut tämän kohopenkin turveharkoista, mutta harkot olivat epäsiistit ja tursottavat. Kaivettiin turveharkot ylös ja laitettiin uudet reunukset betonireunakivistä. Ruohonleikkuuta helpottamaan asensimme valamani Aino -betonilaatat maakosteaan (eli laatat upotetaan valmiiseen betonijauheeseen ja asennuksen jälkeen maan oma kosteus jämähdyttää betonijauheen ja kiinnittää laatat).


Kun perustin tämän kukkapenkin, niin reunustin luonnonkivet valamillani Aino-betonilaatoilla. Ainot oli upotettu kivimurskeeseen, mutta vuosien saatossa murskeesta kasvoi sekä perennaa että rikkaruohoa eikä laattoja juuri enää näkynyt. Kaivoimme Ainot ylös ja asensimme ne uudestaan maakosteaan.


Eevan kummun perennapenkitön puoli oli tosi hankala pitää siistinä ja ruohonleikkuukin aiheutti ongelmia. Tilasimme 1000 kiloa seulanpääkiviä, joilla päällystimme kummun. Ennen sitä kumpua piti madaltaa järkevämpään profiiliin (jotta kottikärryillä pääsee kumpua ylös) ja kaivaa männyn juuria pois. Seulanpääkivet asennettiin jälleen maakosteaan.


Istutin myös yhden Bergius -omenapuun, kaksi punalehtiruusua, mustilanhortensian, ruusuangervon sekä siirtelin perennoja järkevimpiin paikkoihin. Näille suklaakirsikoille laitettiin rastasverkot, jotta satoa saamme me eikä harakat ja rastaat. Kirsikoista tulee kypsinä mustan ruskeita.

9 kommenttia:

delmama kirjoitti...

Onpa siisti ja kaunis puutarha!

MINNA kirjoitti...

Voi, kun mun pitäisi myös löytää jostakin tuota maankosteaa ainetta. Meillä kun voikukat tursuu laattojen väleistä. Kiitti vinkistä! Täytyykin selvittää tuo aine. Teidän piha näyttää tosi kivalta!

Hanna kirjoitti...

Kiitos kovasti delmama =o)

Kiitos MINNA: Me muuten käytettiin hommaan ihan tavallista, rautakaupasta saatavaa valmisbetonia. Toimi ihan loistavasti! Ja nyt pysyy rikkaruohot poissa eikä nurmi kasva laattojen päälle. Kun kaivettiin "ojat" AINO -laattoja varten, niin laitettiin ensin pohjalle suodatinkangas, sitten hiekkaa jonkin verran ja vasta sen jälkeen reilusti sitä valmisbetonia.

Peppi kirjoitti...

Mahtavia nuo betonilaatat. Muilla vaan ihailen ja haaveilen, että joskus jaksais itekin alkaa valuhommiin.

Ellis kirjoitti...

Minäkin täällä huokaillen katson upeaa aikaansaannostanne. Mulla puutarha on niin villiintynyt, että kohta saan mennä viidakkoveitsen kanssa marjapuskille... :)

satujii kirjoitti...

Kyllä olette taas tehokkaina oleet. Hienon näköistä. Eikä tarvi enää round upia suihkutella ;)

outi kirjoitti...

Mieletön piha teillä ja upeaa työtä olette siellä tehneet! Wautsi wau! Aika leuhka Eevakin siellä.. onko rouva itse moottorisahannut vaiko mistä moinen toteemi?

Hanna kirjoitti...

Kiitos Peppi, Ellis, satujii ja Outi =o)

Outi: Kaupungin metsuri kävi katkaisemassa pihamännyn kahden metrin korkeudelta poikki ja ukkokulta moottorisahasi Eevan kaulan esille. Muut Eevasta minä olen tehnyt sekä kirveen ja taltan kanssa. Meinasi loppuvaiheessa tulla tenniskyynärpää kovasta hakkaamisesta ja loppu patsaasta piti tehdä buranan voimin. Aikaa kaikkiaan kului muistaakseni 3-4 kk. Nyt olen useampana kesänä valutellut Eevan päälle Valttia, jotta Eeva ei ala lahoamaan. Ja Eeva ei ole näköispatsas eh-he-heee ;oD

Wanha kirjoitti...

Kivan näköinen piha! Mä en ole oikein puutarhaihmisiä, mutta onneksi mies huolehtii siitä puolesta :)